top of page
Search

El paper de les xarxes socials en el procés terapèutic

Ser adolescent en la societat actual, on la virtualitat i les xarxes estan presents en el dia a dia dels joves, no és gens fàcil.


Com diu el psicòleg Jaume Funes en el seu llibre Estima'm quan menys m’ho mereixo perquè és quan més ho necessito, l’adolescència no deixa de ser un invent modern de la nostra societat en el primer món. La pubertat sí que és un canvi físic que ha existit sempre a totes les cultures i societats, però l’adolescència sorgeix en el moment en què hi ha una transició de la vida d’infant a la d’adult.


En cultures menys desenvolupades, els infants accedeixen en plena pubertat a la vida adulta per necessitat. En la nostra societat competitiva i de consum, en canvi, s’allarga l’adolescència fins edats que haurien de ser pròpies de comportaments adults. L’adolescent té un protagonisme en la nostra societat i no deixa de ser un objectiu important del consum. En una edat en què encara hi ha moltes inseguretats i incerteses, en què el que pensen o diuen els companys té més valor que el que poden dir la família o els professors, en què s’idolatren ídols esportius, musicals o virtuals, s’està rebent un bombardeig d’estímuls que el cervell jove sovint no pot assimilar.


Adolescents rebels i inconformistes han existit des que hi ha adolescència, i és necessari transitar per aquesta etapa i posar en judici els valors personals, familiars i socials per poder enfortir-se i tenir criteris propis i d’aquesta manera ser adults autònoms, responsables i feliços. Els ídols musicals, els esportistes, les tendències de moda juvenils, l’alcohol, els tòxics, les festes… no són nous d’ara, però sí que hi ha un factor nou que perjudica de manera substancial els adolescents actuals: les xarxes socials.


L’ús d’internet i les xarxes socials que aporten a la nostra societat una sèrie d’avantatges, comoditats i desenvolupament positius, però poden ser, un factor molt perjudicial pels joves, no només per l’addicció que generen sinó que per l’accés a informació perjudicial que els facilita o els valors que els mostra.


  • Que un youtuber adolescent guanyi molt més que una persona formada amb anys d’experiència professional no afavoreix la cultura de l’esforç.

  • Que hi hagi webs que facin apologia de la bulímia o l’anorèxia, i les mostrin com un estil de vida i no pas com una malaltia, és una vergonya.

  • Que xarxes com Instagram acceptin comptes com “paraíso fumado” que són una incitació al consum de cànnabis és imperdonable.

Si bé és cert que és tasca de famílies i educadors treballar amb els joves a les aules i a casa l'ús de les xarxes i internet, saber posar límits i fer-ne un bon ús, també és cert que per aquells joves que, pel motiu que sigui, tenen un malestar personal intern i una adolescència difícil, les xarxes els perjudiquen i frenen el seu procés terapèutic.


L’aïllament domiciliari recomanat per alguns psicòlegs a famílies de fills consumidors de cànnabis, el control del menjar i el bany, per joves amb TCA, el tancament amb clau de medicacions o objectes que puguin permetre l’autòlisi… són consells que cauen en sac buit quan tot i estar aïllats a casa, les xarxes els expliquen com accedir a tot allò que en aquell moment, perquè no estan bé, desitgen.


És per tot això en què hi ha moments, quan la malaltia del jove ja l'ha dut a deteriorar molt la seva vida social, personal i familiar, que l’aïllament només es pot fer fora de l’entorn familiar i habitual, i cal l’ingrés a un centre terapèutic on no hi hagi cap accés a les xarxes, que suposen sovint un motiu de recaiguda o fre en la seva recuperació i procés terapèutic... Aïllar-los durant un temps dels estímuls negatius per recuperar la seva autoestima que tenen molt deteriorada, recuperar els valors perduts i poder aprendre les eines per ser feliços, i per què no?, per poder tornar a fer ús de les xarxes quan es recuperin, però no un ús tòxic, sinó un ús positiu per a la seva formació personal, el seu desenvolupament professional o, fins i tot, per tal de crear nous vincles i relacions positives.18 views0 comments

Commenti


bottom of page