top of page

QUÈ ABORDEM?

El cervell en l'etapa adolescent

L'adolescència és, ja de per si, un període complicat. El cervell adolescent està connectat tan sols en un 80%. El lòbul prefrontal, responsable de el control d'impulsos, l'atenció, el judici i l'empatia, està desconnectat de l'lòbul parietal. En aquest últim es troba situat el sistema límbic, que regeix les emocions, la sexualitat, el risc / recompensa i el desig.

 

A això cal sumar-li un augment de la dopamina, hormona responsable de les ganes d'aprendre i experimentar, i l'atracció per les noves sensacions, aspectes necessaris per al desenvolupament vital de l'individu. Tot això genera molta conducta exploratòria, explosions emocionals, insomni, dificultats de concentració i organització, experimentació amb la pròpia identitat, necessitat de gratificació immediata i vulnerabilitat davant la pressió social dels iguals.

 

Per tant, en condicions normals, aquesta etapa és, ja de per si, una bomba de rellotgeria en potència i fa que, sovint, no reconeguem als nens que havien estat els nostres fills fins a aquest moment.

Factors de risc

En alguns casos, hi ha determinats riscos de la personalitat que compliquen encara més la situació:

 

  • Atracció per les noves sensacions

  • Esperit transgressor

  • Rigidesa mental i tendència obsessiva

  • Absència de por
     

Quan aquestes variables entren en joc, les conductes de risc s'exacerben, ocasionant seriosos problemes.

T'assessorem i t'acompanyem en el procés
pexels-so%CC%9Bn-bo%CC%9B%CC%80m-1773113

Si et trobes davant una problemàtica d'aquest tipus, et podem assessorar i acompanyar en el procés des de la nostra experiència i el que ens ha funcionat. Envia'ns un correu electrònic i ens posarem en contacte amb tu.

Senyals d'alarma

Cal saber detectar les senyals d'alarma:

 

  • Quan es normalitza el consum de tòxics i no hi ha manera de poder restringir-des de l'àmbit familiar

  • Quan les conductes disruptives o l'absentisme escolar impossibiliten el seguiment normal dels estudis i la convivència social

  • Quan es produeix violència filio-parental i / o a nivell social

  • Quan l'adolescent es posa en situacions de risc per a la seva integritat física i emocional

  • Quan l'adolescent inicia hàbits que posen en risc la seva salut (auto-lesions, trastorns alimentaris, addicions a el joc o les noves tecnologies, relacions de dependència tòxiques)

 

Un cop s'han iniciat aquestes actuacions, l'escalada és creixent i rarament poden reconduir sense un abordatge integral i intensiu.

bottom of page