top of page
Search

Auto-cura

Predicar amb l'exemple


De vegades oblidem aquesta màxima: predicar amb l'exemple de l'auto-cura.

Especialment les dones. L'instint maternal i l'herència cultural, que portem impremtada als gens, sovint ens han programat per tenir cura dels altres, sobretot dels fills, com és natural i saludable. Dediquem gran part de la nostra existència a tenir cura de la seva salut i la seva felicitat, però moltes vegades, ho fem a costa de descuidar la nostra salut i la nostra felicitat. I no ens adonem que aquesta manera d'actuar és contrària al bon exemple amb el que hem de predicar. Si volem educar als nostres fills de manera efectiva, només podem predicar amb l'exemple. Les paraules se les enduu el vent si no actuem en consonància amb el que diem. De la mateixa manera que podrem ensenyar als nostres fills a alimentar-se bé si nosaltres ho fem de manera insana, tampoc no els podem ensenyar a ser feliços si nosaltres no ho som.


La nostra primera responsabilitat a la vida és tenir cura de la nostra salut i la nostra felicitat. Si això és prioritari per als pares, probablement els fills es faran responsables, a poc a poc, de la seva salut i felicitat, i adquiriran hàbits de vida saludables. Per tant, moltes vegades l'abnegació en la cura de l'altre, descuidant la pròpia, acaba aconseguint l'efecte contrari: fills adolescents que encara esperen que els pares els treguin les castanyes del foc, els diguin el que han de menjar o el que han de fer, sense agafar les regnes de les seves vides.


Cuidar-te per cuidar


Tenir fills adolescents amb problemes d'alta complexitat implica un gran desgast emocional. Sovint passes per èpoques en les que encadenes situacions complicades dia sí, dia també i costa agafar aire. En aquestes èpoques és quan és més necessari mirar de posar especial atenció en no descuidar:

 • l'alimentació

 • el descans

 • l'activitat física

 • l'entreteniment

 • el sexe

 • la feina

No ets pitjor mare/pare pel fet que el teu fill tingui un problema de conducta i/o d'addicció, com tampoc ho seràs si et permets regalar-te moments que et carreguin piles. Fer coses que sempre has volgut fer, però que mai no t’has atrevit a fer, o bé has prioritzat d’altres coses a allò que volies fer. De res et servirà quedar-te a casa lamentant-te o llepant-te les ferides, o entrar en bucle en creences limitadores, com ara el pensament que no pots ser feliç amb el problema que tens a sobre.


Escolta el teu cos i la teva intuïció, i aprèn a donar-te tu mateix/a allò que necessites, perquè probablement ningú més ho farà per tu. I a qui no li agradi la teva felicitat que es prepari per tenir un mal dia! Absolutament ningú no n’ha de fer res del que facis o deixis de fer. No ho perdis de vista. Viu cap a tu i no cap als altres. En aquest moment de la vida, és especialment necessari.

 • Accepta la situació

 • Modifica els pensaments negatius

 • Medita

 • Supera complexes i fes allò que t'omple d'energia (canta, balla, escolta música, escriu, llegeix, pinta, cuina, camina, fes esport, omple't de natura,...)

 • Allunya't de persones que no t'ajuden

 • Cerca ajut si el necessites

 • Deixa't recolzar per la teva tribu

 • Fes voluntariat (ajudant als altres, t'ajudes a tu)

Si esperes que el teu fill faci un gran procés de superació de les seves dificultats i de creixement personal, tu no et pots quedar a mig camí. El millor que li pots oferir és la teva serenor i la teva felicitat, perquè li regalaràs la seguretat i confiança que necessita i li proporcionaràs un model de resiliència a seguir.


Model d'auto-cura BASIC PH


Lahan i Cohen van elaborar un model interactiu d'afrontament i resistència, basat en sis eixos sobre els que cal actuar per tenir cura d'un mateix. Cadascun d'ells respon a una de les sigles del nom del model:


B (belief) Valors i creences (Espirituals o filosòfiques Ex: Cal esforçar-se a fer allò que et convè, encara que no et vingui de gust)

A (affect) Afectes i emocions (abraçades, carícies,...)

S (social) Interacció amb els altres (amics, voluntariat,...)

I (imagination) Imaginació (activitats creatives -escriure, dibuixar,....)

C (cognition) Pensaments (anàlisi de solucions Ex: llista de pros i contres)

PH (physiology) Fisiologia o activitat (esport, descans, sexe i activitats que et proporcionen plaer)


Ser ferm en el primer dels eixos que ens ajuden a tenir cura de la nostra salut i la nostra felicitat, ens pot ajudar a assolir la resta més fàcilment. Efectivament, la ferma creença en que cal esforçar-se a fer allò que et convé, encara que no et vingui de gust és la base sobre la qual, per una banda el teu fill pot superar les seves dificultats i, per l'altre, tu pots aconseguir travessar la tempesta sense morir en l'intent. Val la pena l'esforç. Tu decideixes si el vols fer.44 views0 comments

コメント


bottom of page